Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN) печели Нобеловата награда

...
Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN) печели Нобеловата награда
Коментари Харесай

Вижте кой печели нобелопвата нагдара за мир

Международната акция за забрана на нуклеарните оръжия (ICAN) печели Нобеловата премия за мир за 2017 година, оповестиха от Нобеловия комитет.

В претекстовете на комитета се отбелязва, че акцията получава премията за работата си да притегли вниманието към пагубните последствия за човечеството от потреблението на нуклеарни оръжия и за напъните си да реализира възбрана на такива оръжия въз основата на контракт.

Тази година 318 претенденти, от които 215 физическа лица и 103 публични и интернационалните организации имаха късмет да завоюват премията.

През предходната година премията взе президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос.

98 пъти е връчвана Нобеловата премия за мир сред 1901 и 2016 година. 16 дами са печелили премията. 62 години е междинната възраст на нобеловите лауреати. Един човек е отказал премията, а трима са били в пандиза по време на оповестяването на премията в нейната история.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира създателят на Нобеловата награда - шведският бизнесмен и откривател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата премия получава 9 милиона шведски крони ( 1,12 милиона долара) или с един милион шведски крони повече от предходни години. Увеличението на размера на премията (8 милиона шведски крони или към 953 хиляди американски $ през 2016 г.) е вследствие на финансовата непоклатимост на фонда.

Нобеловата премия се присъжда от 1901 година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР